10 Δεκ 2011

Τα ονόματα των στοιχείων 114 και 116


Ο Περιοδικός Πίνακας, η "βίβλος" της σύγχρονης Χημείας, κατατάσσει τα χημικά στοιχεία ανάλογα με τον ατομικό αριθμό τους, δηλαδή τον αριθμό των πρωτονίων στον πυρήνα τους.
Από τα στοιχεία με ατομικό αριθμό πάνω από 92, μόνο το πλουτώνιο και το ποσειδώνιο ανιχνεύονται στη φύση, ενώ τα άλλα έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο.
Ο περιοδικός πίνακας αλλάζει συνεχώς, καθώς νέα στοιχεία ανακαλύπτονται και προστίθενται σε αυτόν.
Πρόσφατα, την 1η Δεκεμβρίου 2011, η Διεθνής Ένωση Καθαρής (θεωρητικής) και Εφαρμοσμένης Χημείας (IUPAC) ενέκρινε την  προσθήκη δύο νέων στοιχείων για τις θέσεις με ατομικούς αριθμούς 114 και 116 και αποφάσισε να ονομάσει τα νέα αυτά στοιχεία Flerovium (σύμβολο Fl) και Livermorium (σύμβολο Lv)
Τα ονόματα προέρχονται από τον Georgi Flerov, ιδρυτή του εργαστηρίου στη Dubna της Ρωσίας, ενώ το δεύτερο από το εργαστήριο Livermore στην Kαλιφόρνια, όπου και παρασκευάστηκε.
Και τα δύο στοιχεία είναι βαριά (μεγάλος μαζικός αριθμός) και ασταθή, δε βρίσκονται στη φύση, άρα παράγονται μόνο σε εργαστήρια.
Εάν πάντως έχετε αντιρρήσεις  για την ονομασία τους, μπορείτε να τις εκφράσετε μέχρι τον Μάιο του 2012. Η IUPAC θεωρεί ότι ο περιοδικός πίνακας είναι κοινό σημείο αναφοράς για όλους, οπότε ο κόσμος πρέπει να εκφράσει τη γνώμη του.

Τα τελευταία "βαφτίσια" ήταν τον Ιούλιο του 2009 για το στοιχείο 112 που προτάθηκε να ονομαστεί "Κοπερνίκιο" (σύμβολο Cn), προς τιμή του μεγάλου αστρονόμου Νικολάου Κοπέρνικου και η ονομασία οριστικοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 2010, 537η επέτειο της γέννησης του Κοπέρνικου.

Το βαρύτερο στοιχείο που έχει ανακαλυφθεί είναι το στοιχείο με ατομικό αριθμό 118, που ανακαλύφθηκε και αυτό στο εργαστήριο της Dubna στη Ρωσία το 2006 και επίσης δεν έχει προστεθεί ακόμα επίσημα στη λίστα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: