27 Ιουλ 2012

Αναβολικά (Νο 2)

"Ο πατέρας του Παγκόσμιου πρωταθλητή του ύψους, Δημήτρη Χονδροκούκη ανακοίνωσε ότι ο γιος του δεν θα πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς το πρώτο δείγμα σε έλεγχο αντιντόπινγκ της WADA που του έγινε, βρέθηκε θετικό, αφού εντοπίστηκε η απαγορευμένη ουσία στανοζολόλη σε αυτό.

Το πρηγούμενο άρθρο που δημοσιεύσαμε πριν δέκα μέρες, αποδείχτηκε τραγικά προφητικό...

Τι είναι η στανοζολόλη
Πρωτοεμφανίστηκε στη δημοσιότητα το 1988, όταν χρησιμοποιήθηκε από τον Καναδό σπρίντερ Μπεν Τζόνσον στους Ολυμπιακούς της Σεούλ, όμως φαίνεται ότι η στανοζολόλη παραμένει στη μόδα, Η στανοζολόλη, συνθετικό στεροειδές με δομή παρόμοια με της τεστοστερόνης, κυκλοφορεί νόμιμα εδώ και 50 χρόνια ως φάρμακο για μια ποικιλία παθήσεων όπως η μυική ατροφία και η αναιμία. Χρησιμοποιείται επίσης στην κτηνιατρική για την αύξηση της όρεξης, της μυικής μάζας, της οστικής πυκνότητας και της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων -ακόμα και ως παράνομο αναβολικό και στις ιπποδρομίες.
Η στανοζολόλη ρησιμοποιείται επίσης παράνομα από αθλητές λόγω της ιδιότητάς της να βοηθά στη δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων και να αυξάνει τη μυική δύναμη χωρίς υπερβολική αύξηση του βάρους.
Όπως όλα τα στεροειδή αναβολικά, η στανοζολόλη (κυκλοφορεί με διάφορες εμπορικές ονομασίες) μιμείται τη δράση της τεστοστερόνης: αυξάνει τη σύνθεση πρωτεϊνών, ειδικά στα μυικά κύτταρα, και ενισχύει τα ανδρικά χαρακτηριστικά όπως η βαθιά φωνή και η σωματική τριχοφυία.
Όλα τα στεροειδή αναβολικά μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες, όπως αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης, διαταραχές στα επίπεδα σακχάρου, καρδιαγγειακά νοσήματα, ηπατικές βλάβες, ψυχικές διαταραχές και ατροφία των όρχεων, μεταξύ άλλων.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού περιλαμβάνει τη στανοζολόλη στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών και πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους από το 1988, όταν βρέθηκε θετικός ο Μπεν Τζόνσον.
Η ανίχνευση είναι σχετικά εύκολη, αφού ακόμα και σχετικά μικρές δόσεις εντοπίζονται στα ούρα για διάστημα τουλάχιστον δέκα ημερών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, news.in.gr
, βρέθηκε θετικ΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: