29 Ιουλ 2012

Χημεία και Ολυμπιακοί Αγώνες

Το μόριο των Ολυμπιακών Αγώνων

Το νέο μόριο "ολυμπικένιο"
 (φωτογραφία : IBM ResearchZurichUniversity of WarwickRoyal Society
Ας αφήσουμε τη σκοτεινές σελίδες της χημείας των αναβολικών και ας ασχοληθούμε με άλλες όψεις της χημείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στα τέλη Μαΐου 2012 οι επιστήμονες Άνις Μίστρι, Ντέιβιντ Φοξ και η ομάδα τους στο πανεπιστήμιο του Γουόργουικ σε συνεργασία με ερευνητές του εργαστηρίου της ΙΒΜ στη Ζυρίχη, με επικεφαλής τον Λίο Γκρος, παρουσίασαν τους Ολυμπιακούς κύκλους σε μοριακό επίπεδο. Συνέθεσαν γραφένιο σε μορφή ενός πεντακυκλικού πολυαρωματικού υδρογονάνθρακα και ονόμασαν το μόριο "ολυμπικένιο" (olympicene). Το ολυμπικένιο έχει μήκος περίπου ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου.
Την αρχική ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου «Ολυμπιακού» μορίου είχε ο καθηγητής Γκράχαμ Ρίτσαρντς, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας Χημείας.
Όπως είπε, ο στόχος, πέρα από την πιθανή εμπορική αξιοποίηση ενός τέτοιου μορίου, ήταν κυρίως να εξάψει το ενδιαφέρον των νέων για τη Χημεία και ειδικότερα για τις δυνατότητες της συνθετικής χημείας, σε συνδυασμό με την λάμψη -και την επικαιρότητα φέτος- των Ολυμπιακών αγώνων.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, δυνητικά έχει ενδιαφέρουσες ηλεκτρικές και οπτικές ιδιότητες και θα μπορούσε μελλοντικά να αξιοποιηθεί σε νέου τύπου φωτοβολταϊκά κύτταρα και σε πηγές φωτισμού όπως οι φωτοδίοδοι (LED).


Από τι είναι φτιαγμένα τα ολυμπιακά μετάλλια ;
Για τους αθλητές και για τις χώρες τους τα μετάλλια έχουν μεγάλη συναισθηματική αξία, όμως τα τελευταία χρυσά μετάλλια που ήταν πραγματικά χρυσά δόθηκαν το 1912.
Αλλά εάν τα χρυσά μετάλλια δεν είναι χρυσά, από τι είναι φτιαγμένα ;
Η ακριβής σύσταση και σχεδίαση των μεταλλίων καθορίζεται από τη χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς αγώνες. Όμως υπάρχουν κάποιοι καθορισμένοι κανόνες κατασκευής :
Τα χρυσά και τα αργυρά μετάλλια περιέχουν 92,5% άργυρο
Τα χρυσά μετάλλια πρέπει να είναι επικαλυμμένα με τουλάχιστον 6 γραμμάρια χρυσού
Όλα τα ολυμπιακά μετάλλια πρέπει να έχουν τουλάχιστον 3 χιλιοστά πάχος και 60 χιλιοστά διάμετρο
Τα χάλκινα μετάλλια στην πραγματικότητα είναι μπρούτζινα. Ο μπρούτζος είναι ένα κράμα χαλκού και κασσιτέρου.
Στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, οι νικητές έπαιρναν μόνο ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα κλαδί ελιάς κι ένα τιμητικό δίπλωμα. Ίσως ήταν καλύτερα έτσι...




Δεν υπάρχουν σχόλια: