17 Αυγ 2012

Χημεία και Λογοτεχνία

Πολλοί συγγραφείς έχουν επηρεαστεί από τα επιτεύγματα της Χημείας.
Τα πιο κλασικά έργα σε αυτή την κατηγορία είναι "Η αναζήτηση του απόλυτου" του Μπαλζάκ και οι "Εκλεκτικές συγγένειες" του Γκαίτε.

Ονορέ ντε Μπαλζάκ : "Η αναζήτηση του απόλυτου"
Μετάφραση : Βασίλης Πουλάκος
Εκδόσεις : Printa
Συνεπαρμένος από µια συζήτηση µ’ έναν Πολωνό αξιωματικό, ένας πλούσιος Φλαμανδός ευγενής αφιερώνεται στη χημεία και στην αναζήτηση του απόλυτου, δηλαδή της ελάχιστης μονάδας της ύλης, που αποτελεί το βασικό συστατικό κάθε οργανικού ή ανόργανου στοιχείου που απαντάται στη φύση...
 Παρουσίαση του βιβλίου (από το biblionet.gr)

 Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε : "Οι εκλεκτικές συγγένειες"
Μετάφραση : Δημοσθένης Κούρτοβικ
Εκδόσεις : Κανάκη
Οι εκλεκτικές συγγένειες, οι δεσμοί που ενώνουν μεταξύ τους ορισμένα χημικά στοιχεία, μεταφέρονται από τον Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε στο σαγηνευτικό αλλά και τρομακτικό πεδίο των ανθρωπίνων σχέσεων, και δίνουν τον τίτλο και τη θεματική βάση σ΄αυτό το πολύ σημαντικό μυθιστόρημα της ώριμης δημιουργικής περιόδου του συγγραφέα. Η άφιξη μιας νεαρής συγγενούς κι ενός οικογενειακού φίλου στο αρχοντικό ενός παντρεμένου ζευγαριού, θα λειτουργήσουν ως καταλύτης πάνω στις ζωές, στα αισθήματα αλλά και στον ίδιο το χαρακτήρα των τεσσάρων πρωταγωνιστών της ιστορίας ...
Παρουσίαση του βιβλίου (από το biblionet,gr)

Πολύ περισσότερα αποσπάσματα από βιβλία, μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο “Η λογοτεχνία της χημείας (Αναστάσιος Βάρβογλης, Εκδόσεις Κάτοπτρο).
Το βιβλίο αυτό ουσιαστικά αποτελεί μία συλλογή αποσπασμάτων από ποιήματα, μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα και θεατρικά έργα 200 Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, που για κάποιο δικό τους λόγο έχουν αναφερθεί στην επιστήμη της Χημείας.
Παρουσίαση του βιβλίου (από το biblionet,gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια: