4 Σεπ 2016

Τα ταπεινά βρύα "έδωσαν ανάσα οξυγόνου στη νεαρή Γη"


Η εξέλιξη των βρύων και των άλλων πρωταρχικών φυτών της ξηράς μπορεί να εξηγήσει το παλιό μυστήριο του πώς η ατμόσφαιρα της Γης έγινε τόσο πλούσια σε οξυγόνο πριν από περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια, καταλήγει διεθνής μελέτη.
Το ατμοσφαιρικό οξυγόνο της Γης άρχισε να παράγεται από φωτοσυνθετικά βακτήρια πριν περίπου 2,4 δισεκατομμύρια χρόνια -μια εποχή που ονομάστηκε "Το Μεγάλο Οξειδωτικό Συμβάν", καθώς το οξυγόνο είναι άκρως οξειδωτικό στοιχείο.
Πέρασε όμως πολύς καιρός, μέχρι τα 420 με 400 εκατομμύρια χρόνια πριν, μέχρι να πλησιάσει το οξυγόνο τα σημερινά επίπεδα, περίπου το 21% της ατμόσφαιρας κατά όγκο, και να επιτρέψει την εμφάνιση μεγάλων ζώων.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή περιβάλλοντος και γεωεπιστημών Τιμ Λέντον του Πανεπιστημίου του Έξετερ ανέλυσε γεωλογικά, παλαιοντολογικά και παλαιοβοτανολογικά στοιχεία για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χάρη στα πρώτα χερσαία φυτά, ιδίως τα βρυόφυτα, δημιουργήθηκε ένα δεύτερο μείζον οξειδωτικό συμβάν.
Τα φυτά εξαπλώθηκαν από τη θάλασσα στην ξηρά πριν από περίπου 470 εκατομμύρια χρόνια. Η αρχική βιόσφαιρα αποτελείτο από πολύ  χαμηλά αλλά παραγωγικά βρυόφυτα και λειχήνες, τα οποία όχι μόνο παρήγαγαν οξυγόνο αλλά επιπλέον διέβρωσαν τα πετρώματα και δημιούργησαν το πρώτο γόνιμο χώμα. 
"Χωρίς την εξέλιξη των ταπεινών βρύων, κανείς από εμάς δεν θα βρισκόταν εδώ σήμερα", υποστήριξε ο Λέντον.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση "PNAS".

Δείτε το άρθρο εδώ

Δείτε ακόμα σε αυτό το ιστολόγιο : Το Μεγάλο ΟξειδωτικόΣυμβάν

Δεν υπάρχουν σχόλια: